To je dobré, s tím vztahem. A modlitba je určitě jeden z nej prostředků, jak to budovat. Vrátil bych se k původní otázce KDY.
Je skvělé vyšetřit na modlitbu zcela zvláštní čas. Jenže mám manželku, pět dětí, v práci trošku nadúvazek a starou chalupu s malým hospodářstvím. Nemusí to být případ někoho z Vás, ale jen pro ilustraci něco z mého řešení.
Výborný čas je dojíždění, zejména pokud se nemusí přestupovat. Jeden odstaveček přečíst z Bible, potom mít na záložce poznamenáno pár důležitých věcí, za které se chci modlit. Někdy je to trochu v polospánku, ale kupodivu v paměti toho zůstává docela dost.
Druhý dobrý čas je chůze. Dvacetiminutová lepší než deseti, ale i pět minut pravidelné modlitby denně mi připadne leckdy víc, než jednou týdně hodina (na kterou málokdy vyjde čas). Ale to je na zvážení jednotlivce. (Chůze je výborná i proto, že mohu také naslouchat, co mi Bůh chce říct.)
Auto je trošku komplikovaná záležitost. Je dobré na zpěv, hlasitou modlitbu a modlitbu v jazycích (prosím, neuražte se, jezdím tam sám a fakt mě nikdo nemůže slyšet). Problém je to, aby se do modlení člověk moc nezabral, protože bezpečnost je v tu chvíli důležitější.
Můžeme mít i další činnosti, které jsou natolik stereotypní, že se u nich můžeme modlit. Mytí nádobí například. Sledování vypnuté televize nebo surfování po internetu, když zrovna nejde připojení. :-) Sekání trávy.
Jak se ovšem na modlitbu v takových chvílích soustředit? Určitě se nedá vymýšlet něco květnatého, a Pánu o to taky asi nejde. Je třeba mít vybráno předem to důležité. Např.: Chválím za stvoření světa, za mé spasení a za můj osobní život. Prosím za svou rodinu, práci, sbor. To, co je aktuálně třeba (např. mám právě nemocné dítě - dá se to do proseb za rodinu), mě už napadne.
Jaké tipy na čas k modlitbě máte Vy?