Ahoj Láďo,
David podle mne naráží na jinou věc: člověk, který sledoval theologický vývoj v protestantismu 20. století, může snadno nabýt dojmu, že theologie, která se stala závislou na vývoji filosofie, je ve slepé uličce. V takové situaci je lákavé rezignovat a vrátit se k předtheologickému vyprávěcímu diskursu, někdo jiný biblické příběhy vnímá jako psychologické archetypy. Z Davidova vyjádření mám pocit, že chtěl upozornit na to, že Bible není JEN o příbězích. Ve zhuštěné podobě to je vidět třeba i na starokřesťanském Krédu - vyznavačská formule také "vypráví příběh", ale zároveň vymezuje, jak se tento "příběh" týká jedince i celého světa.
V tomto se například podle mne holandská biblistika dopouští určité jednostrannosti, s jakou "vyprávění" přetěžuje. Z prací jejich autorů (nebo jejich českých propagátorů) mám dojem, jako by celý zbytek Bible byl jenom margináliemi k narrativům abrahamovského příběhu. Uvědomil jsem si to, když jsem jednou připravoval kázání o deseti malomocných. "Abrahámovskou víru" (vykročení do neznáma s dopředu nejistým výsledkem) prokázalo všech deset, ale jen Samařan udělal i v tomto "vyjdi - i vyšel" ještě další revoluční zvrat - vrátil se k Ježíšovi, protože pochopil, že v přítomnosti jeho osoby už kněží a předpisy o očišťování ztrácejí svůj smysl. A jen on se dozví: "víra tvá tě spasila" - ta víra, která měla "něco navíc", víra, která ví, komu uvěřila.
U srovnávání biblických a mimobiblických vyprávění mám jisté rozpaky. Bible má jistou výhodu, že ve svých příbězích natvrdo zakonzervovala postavy tak, jak byly - s jejich sílami i slabostmi - nemůžeme obejít, že Mojžíš selhal, David selhal, Petr selhal apod. - a přesto zůstávají velkými Božími svědky. U vyprávění o naší vlastní minulosti si ovšem takové servítky nebereme, většinou nalakujeme narůžovo co se dá, zasadíme to do pěkných černobílých kulis a ještě to omluvíme tím, že potřebujem posílit "identitu".
Zkrátka a dobře - jsem rád, že v Bibli jsou příběhy a že i já jsem součástí velkého příběhu Heilsgeschichte. Na druhou stranu v církvi nejsem v první řadě proto, abych chodil na nějaký "svatý potlach", ale kvůli autentickému setkání s Kristem - v evangeliu, ve svátostech, v bližních. Proto je mi osobně bližší klasické luteránské vidění církve a v tomto smyslu také rozumím Davidovi.