Čti Písmo, tam to všechno je.
Křest je zajímavá otázka, posledních pár měsíců mne poněkud zaměstnával, protože jedna se sestra požádala o křest. Do té doby mi bylo vše jasné, ale najednou jsem zjistil , že se musím podívat na otázku křtu znovu.
Byl jsem docela překvapen jaký obraz křtu mi Písmo ukázalo, netušil jsem kolik lidského nánosu jsem v sobě nosil. Kolik tradic, představ, … a jak biblický křest byl najednou jiný a dokonale jednoduchý.
Stručné shrnutí by mohlo znít, kdo uvěří a pokřtí se, osobně mne nejvíce oslovil správce pokladny.
Skutky 8:26-39. Nejvíce přímá jasná otázka, Hle voda, co brání, abych byl pokřtěn? V té otázce je skryto velmi mnoho o křtu.
Žádné křty bez víry, žádné přípravky ke křtu, žádné doporučení ke křtu, žádné podepsané sliby ke křtu, žádné divadlo a bílé kapesníčky dojatých rodičů… kdo uvěří a pokřtí se, dalo by se říci, křest je viditelným projevem neviditelné změny proběhlé v srdci člověka, veřejným vyznáním Ježíš Kristus je i můj Pán.
O křtu by se dalo napsat ještě mnoho, ale na začátek stačí si uvědomit, že křest je první jednoduchou poslušností znovuzrozeného člověka, je to pokyn pro toho kdo uvěřil od Pána.