Někde jsem četl, že odpověď "Protože protestovali." Není správná. Prý podle dokumetu, který začíná "Pro testo…". Víc si ale nepamatuji a rád bych věděl, co je pravda, popřípadě o jaký dokument jde a jak zní první věta v originále i v češtině.
Děkuji Pavel
Děkuji, je tam toho opravdu hodně, a podrobněji než bych to dokázal já.
Asi jsem šťoura, ale dá se onen dokument "Protestatio" přečíst v latině nebo němčině? Přiznám se, já ho najít nedokážu.
Začalo se jim tak říkat, protože se katolíkům zdálo, že neustále proti něčemu protestují. Takže odpověď "protože protestovali" je skutečně správná. Vy jste ale položil špatnou otázku. Měl jste se zeptat co znamená slovo protestant, pak byste se dověděl to, co potřebujete. Protestant je odvozeno od slova testari což znamená svědčit, dosvědčovat.
Označení protestanté bylo původně politické a vztahovalo se na luteránská knížata a města, která na říšském sněmu ve Špýru roku 1529 protestovala proti zákazu reformace ve Svaté říši římské. Počínaje vestfálským mírem r. 1648[1] se označení rozšířilo na všechny křesťany vyznávající reformační a podobné nauky. Jiné označení pro protestanty je evangelíci, což odkazuje k jejich důrazu na bibli, evangelium.