Notice: Undefined index: www in /var/www/evangnet-include-beta/Login.inc on line 416
Notice: Undefined index: www in /var/www/evangnet-include-beta/Login.inc on line 416
Téma: Katechismus ČCE - má církev nějaký? Mohu si vybrat, zda chci věřit podle Luthera, Kalvína či Komensk
Od: Anonym: Lutherán ( ---.raabnet.net ) Kdy: 07. 02. 2011 20:14 Předmět: Katechismus ČCE - má církev nějaký? Mohu si vybrat, zda chci věřit podle Luthera, Kalvína či Komensk
Mám dotaz. Má sjednocená ČCE nějaký oficiální katechismus? Sbory a.v. zřejmě vycházejí z Lutherova katechismu, sbory h.v. nevím z čeho (z Kalvínovy Instituce se asi nevyučuje) a sbory Ochranovského seniorátu asi z Komenského katechismu. Mám doma katechismus Lutherův. Mohu se podle něho řídit? Lutherův říká např. že při Svátosti oltářní přijímáme skutečné tělo a skutečnou krev, pojednává o svaté zpovědi i úřadu klíčů, o dědičném hříchu a dalším. Jak vlastně věří dnešní ČCE? Jsou uznány všechny typy katechismů, které používaly jednotlivé církve před sjednocením? Je možné, že já při svátosti oltářní věřím v přítomnost těla a jiný bratr ve sboru uznává jen symbolickou připomínku? Máme vlastně oba pravdu? A může člen sboru h.v. přistupovat ke svátosti oltářní ve sboru a.v., když jsme v jedné církvi?
Od: Anonym: asi tak ( ---.aev.cz ) Kdy: 15. 05. 2011 17:03 Předmět: Re: Katechismus ČCE - má církev nějaký? Mohu si vybrat, zda chci věřit podle Luthera, Kalvína či Kom
Hm… zatím jsem nečetl ani malý ani velký katechismus podle Luthera. Zato jsem si tento týden koupil Kalvínovo "Malé pojednání o večeři Páně". Zajímavé čtení… a stojí jenom 130 Kč.
Lutherova "Kniha svornosti" je za 550. Je tam i ten katechismus?
Tož to já si Knihu svornosti rád koupím. Já jsem takovej hodně "svobodomyslnej helvít". :D
A zvláště mě potěšilo, že to psal i Melanchton - to byl fakt dobrej reformovanej křesťan a vzdělanej člověk. Žádnej rigid (i když 16. století bylo holt 16. století)…
Hm… zatím jsem nečetl ani malý ani velký katechismus podle Luthera. Zato
jsem si tento týden koupil Kalvínovo "Malé pojednání o večeři
Páně". Zajímavé čtení… a stojí jenom 130 Kč.
Lutherova "Kniha svornosti" je za 550. Je tam i ten katechismus?
Pokud jde o večeři, tak to já si raději koupím 30 deka krvavý tlačenky a k tomu plzeňský
Oficiální katechetickou příručkou ČCE jsou Zásady českobratrské církve evangelické od J.L: Hromádky a kol. Akorát jsou bohužel taknějak polozapomenuty a v praxi neužívány. Žádný všeobecně závazný katechismus ČCE podle mě nemá, ani podle mě mít nemůže při teologické šíři a množství vyznání, ke kterým se hlásí.
"Zásady českobratrské církve evangelické od J.L. Hromádky a kol." - kde se na to dá na internetu podívat bratři? A ta Kniha svornosti za symbolických 550 Kč se mi nedá vygooglit jinde než na slovenské ECAV, kde je ale neobjednatelná. Jste někdo šikovnější než já a přidáte sem odkaz? Rád bych si tu "knihu všech luteránů" koupil.
Kniha svornosti: http://www.ekalich.cz/produkt/110-Kniha-svornosti/index.htm
Jinak se Zásadmi ČCE na netu to bude horší..daj se sehnat na antikvariátech..donedávna je prý měli taky v kalichu…nic budu hledat, případně jsem ochoten to naskenovat a poslat.
Na www.e-cirkev.cz jsem narazil na Heidelberský katechismus. A na Katechismus pro děti i dospělé (Klinecký, Praha 2000). Oba ve formátu Adobe Reader, i ke stažení.
Re: Je možné, že já při svátosti oltářní věřím v přítomnost těla a jiný bratr ve sboru uznává jen symbol? - - -
ČCE = sjednocení Luteráni (a.v.), Reformovaní (h.v.) a Jednota bratrská (tj. ochranovský seniorát). Luteráni věří v přítomnost skutečného Těla. Reformovaní a Jednota pouze v duchovní přítomnost Krista. Pouhý symbol se tedy neuznává (i když mnozí věřící i duchovní v ČCE takto svátost vyznávají). Konečná věc je ovšem u konkrétního věřícího. Možné to je, že se sejdou dva u svátostí a každý věří jinak. V přítomnost těla například věří údajně dokonce jen 6% římských katolíků! Jak říká Luther: Svátost je viditelné znamení, které ustanovil Bůh (Kristus) a přislíbil v ní své oslavení, svátost musí být spojena s vírou. Jsem členem ČCE, patřím do reformované farnosti, ale hlásím se k luteránství. Věřím v přítomnost skutečného Těla. Nevěří v ni ale ani náš bratr farář. Svátost však provází víra. Já v komunii to Tělo mám. Také rád navštěvuji originální luteránské bohoslužby ECAV včetně svátosti oltářní. Akorát to mám 100 kilometrů.