Na nedělních krásných bohoslužbách se nás schází ve sboru Třebenice kolem 20 - 30, ale na muzikál o Ježíši se stojí fronty, lístky stojí 690 Kč/kus,- a je plno, představení jsou denně, je narváno…..
Navštivte muzikál JKSuperstar nebo aspoň předsálí a uvidíte, že lidé chtějí slyšet o Ježíši, dokonce neváhájí dost zaplatit, cestovat z velké dálky, atd.
Bratře Zbyňku,
obávám se, že motivací k návštěvě muzikálu J.K.Superstar není touha slyšet evangelium. V lepším případě to může být geniální hudba Andrev Lloyd Webera (pokud je to ten muzikál, který znám), v horším úspěšný marketing, přesvědčující o "cool" kultuře muzikálů, které musí pravověrný konzument alespoň jednou za život navštívit a vidět na vlastní oči naše české celebrity. Kdybychom vycházeli z Vaší úvahy, že každý návštěvník Superstar je předpřipravený křesťan, pak bychom museli např. připustit, že každý návštěvník Draculy může být předpřipravený satanista. Vsadím se, že spousta diváků navštívila obě představení. Já bych z toho vyvodil závěr skromnější. Většina české populace není na příběh Ježíše Krista alergická. Jsou k němu spíše lhostejní, pokud není zahalen v pestrém hávu.
Otázka je, jestli jsem Vás dobře pochopil, zda si brát z branže muzikálových obchodníků příklad a snažit se taky propracovat v podobném stylu marketing našich kostelních představení a tkát důmyslný šat, do kterého Krista odějeme. Já si myslím, že ne. Podle mě není síla evangelia v příběhu o Ježíši. Podobně silných příběhů zná mytologie a literatura mnoho. Dokonce se v mnohém shodují. Snažme se spíše za epickou literou najít Ducha toho příběhu. Vždyť jak se říká: bible není Slovem Božím. Bible se slovem Božím stává, působením Ducha Svatého. Je ovše nutné ji číst.
Ono je hodně důležité, že "Většina české populace není na příběh Ježíše Krista alergická." Alergičtí jsou lidé v Čechách a na Moravě spíše na různé církevní přizpůsobování onoho příběhu "k obrazu svému". Ale v tom už je holt poslání reformace - aby s Boží pomocí reformovala "ony pokřivené obrazy" a nenechala "lnu kouřícího pohasnouti a třtiny nalomené dolomiti"… :)
Já myslím že klíčem k pochopení je to vysoké vstupné: Zaplatím těch 690 Kč a mám nárok na muziku o Ježíši, který přitahuje. Zároveň nikdo nemá právo po mně nic dalšího chtít. S tím co jsem na muzikálu slyšel si udělám co chci.
Lidé mají obecně představu - většinou mylnou - že v církvi to tak nefunguje. Navíc tam nebývá taková muzika, zato spousta zbytečných řečí kolem a kolem a Ježíš nikde.
A propos! Včera v kostele Šimona a Judy se taky zpívalo o Ježíši, vstupné bylo dvojnásobné proti tomu muzikálu a bylo narváno, vyprodáno dopředu. To byl Harlem Gospel Choir.