Mohu se zeptat? Vy jste vyrostl v církvi? Nebo jste do církve přišel až později? Zajímá mě, nakolik znáte na vlastní kůži život mimo církev, jestli to pro vás není příliš intimní otázka.
Ale byla. Když napíšu, že si vážím u faráře tolerance a on se mě zeptá: On Ježíš učil toleranci? Tak ten farář jistě není hloupý, má vystudovanou teologii, aby nevěděl, co Ježíš učil. Takže proč se mě ptá? Jen aby mi dokázal, že neučil a tudíž můj vstup v diskuzi je nesmysl? Tak nemůže čekat, že mu budu s pokorou jako malý školáček odpovídat.
Tak proč mají být tolerantní kazatelé, které Ježíš povolal. Vím, vytvořil se v posledních staletích obraz faráře jako nasládlého chlapíka, ale to obraz správný? Já myslím, že ne
Ježíš také nenosil kalhoty, tak proč by je měl farář nosit. A jinak, tolerance není o nasládlosti. Takoví islamisti rozhodně tolerantní nejsou. A chceme něco takového? Dovolím si říci, že v takovém případě netoleranci celý svět odsuzuje.
Ok. Nejsem tolerantní farář podle vašich představ. Takže když se farář potká s demagogem jako jste vy, měl by reagovat jak? Demagogií myslím např. ony dva argumentační fauly, na které jsem vás upozornil
Ok. Nejsem tolerantní farář podle vašich představ. Takže když se farář potká
s demagogem jako jste vy, měl by reagovat jak? Demagogií myslím např. ony
dva argumentační fauly, na které jsem vás upozornil
Jestli stavíte diskuzi na urážkách, pak nemá cenu se bavit. Jen mě tento způsob diskuze zaráží u faráře, od kterého bych čekal jiný způsob komunikace. Ve vaší diskuzi se urážky objevují celkem často.
Dle mého názoru by měl farář, než vstoupí do služby církve, si zkusit žít v běžném životě, a to jako obyčejný člověk a naučit se žít jako většina lidí s tím, že se musí uživit, zajistit si bydlení, postarat se o rodinu. Měl by poznat starosti a radosti běžného člověka a pak teprve, a to nejdříve po deseti letech takového fungování, vstoupit do farářské služby. Otevře to člověku hodně oči. Církev je skleník, který umožňuje malicherné prosazování nuancí víry a nimrání se ve slovíčkách.