Diskuze k akci: Seniorátní setkání předčitatelů v královéhradeckém

(FS ČCE v Náchodě, Purkyňova 535)

Seniorátní odbor pro vzdělávání laiků zve všechny předčitatele či zájemce o tuto službu, jakož i faráře, jáhny a ordinované presbytery, kteří se chtějí ještě lépe připravovat k výkonu své služby, na společné setkání s profesionální učitelkou češtiny a dramatické výchovy Mgr. Monikou Hartmannovou, která nám pomůže zdokonalit přednes a jeho srozumitelnost. Lektorka prosí, vezměte si nějaké kázání, na kterém budete cvičit přednes, s sebou. „Takže trému tomu kazatel se naučiti musí: 1. srozumitedlně věci boží uměti přednášeti, 2. líbezně a příjemně je vypravovati uměti, 3. uměti sekty dobývati. Toho pak žádný konati moci nebude, jediné leč prvé hojnost věcí a řeči míti bude, aby užitečné z čeho vybírati měl. Takže čtyry budou částky kázatelského umění: 1. hojnost, 2. světlost, 3. líbeznost, 4. mocnost.“ Jan Amos Komenský, Zpráva a naučení o kazatelství


Téma: Zpráva o seniorátním setkání předčitatelů

Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 25. 01. 2009 10:50
Předmět: Zpráva o seniorátním setkání předčitatelů

Navigace: link | přehled | fórum
Akce byla pilotním projektem pro pomoc a povzbuzení bratří a sester, kteří přisluhují na svých sborech čtením kázání či těm, kdo o tuto službu projevují zájem, ale otevřena byla každému kdo by o ni projevil zájem, včetně farářů a ordinovaných presbyterů, jako součást celoživotního vzdělávání a podpora laické angažovanosti na sborech, podpora naplňování ideje všeobecného kněžství. Je druhou v řadě realizovaných speicializovaných vzdělávacích akcí (v loňském roce jsme zahájili setkávání učitelů nedělních škol.
Akce byla ohlášena několika způsoby i s několikaměsíčním předstihem: prostřednictvím Evangnetu, na vlastních stránkách odboru, osobně bratrem Miloslavem Vašinou na prosincové a lednové pastorální poradě kazatelů a službou Googlecalendar. Nakonec i e-mailovou pozvánkou s přiloženým plakátem a s průvodním dopisem, která odešla na adresy našich sborů i soukromým zájemcům o informace. Přesto se nás sešlo jen asi 10, kromě náchodských i dva bratři ze Semonic. Přítomen byl jeden farář v činné službě a dva mimo službu. Na jednu stranu počet malý, přesto si účastníci akci pochvalovali a považavali ji za velice prospěšnou.
Mgr. Monika Hartmannová nás napřed seznámila se zásadami správné výslovnosti, intonace, rytmu řeči, tvorby zvuku; dále s nejčastějšími rétorickými chybami a způsoby, jak je překonávat. Hlavní složkou však byl praktický nácvik těchto dovedností na konkrétních textech, kdy lektorka každému účastníkovi individuálně pomohla s projevem.
Všichni zúčastnění odcházeli s přesvědčením, že jim byla akce pomocí v jejich službě, a vyjádřili zájem nejen o pokračování, ale rádi by se znovu setkali s Monikou Hartmannovou a znovu po čase projev procvičili. Dohodli jsme se, že stačí, budou-li se tato setkání konat jednou do roka. Další akci tedy plánujeme na leden/únor 2010.
Sejití jsme zahájili pobožností na text 1Tm 2,1-6 (J. Dvořák), modlitbou a zpěvem písně 623. Zakončil br. M. Bárta modlitbou a společným zpěvem písně 685.
Součástí akce byla i prezentace činnosti seniorátního poradního odboru pro vzdělávání laiků. O materiální zázemí – prostor, pohoštění – se postaral místní sbor.

Moc se mi seminář líbil a byl pro mne užitečným přínosem! Díky!
Navrhuji příště použít "video-tréning! - nahrávat části projevů a dívat se na to. Zaměřit se na mimiku, gesta, postoj, celkový dojem.
(reakce účastníka)