Diskuze k akci: Seniorátní setkání (dříve Presbyterní konference)

(Sbor ČCE ve Vrchlabí)

Seniorátní výbor královéhradeckého seniorátu a seniorátní odbor pro vzdělávání laiků Vás zvou na SENIORÁTNÍ SETKÁNÍ. Téma: JAK POSLOUCHAT A POSUZOVAT KÁZÁNÍ? (rozhovor o kázání - zpětná vazba pro kazatele). Výkladem poslouží ThD. Tabita Landová, farářka ve sboru v Liberci. Zváni jsou všichni, kdo mají zájem o danou tématiku, o společné vzdělávání, o vzájemné sdílení svých zkušeností, o společenství sester a bratří.


Téma: Zpráva o seniorátním setkání ve Vrchlabí 15. 11. 2008

Od: Uživatel Evangnetu Jakub Dvořák <>
Kdy: 17. 11. 2008 09:26
Předmět: Zpráva o seniorátním setkání ve Vrchlabí 15. 11. 2008

Navigace: link | přehled | fórum
Seniorátní setkání se konalo ve vrchlabském sboru v sobotu 15. 11. 2008
téma: Jak poslouchat a posuzovat kázání? s podtitulem: rozhovor o kázání - zpětná vazba pro kazatele.
řečník: Výkladem posloužila sestra ThD. Tabita Landová, farářka ve sboru ČCE v Liberci. další: Bratr farář Petr Chlápek nás po obědě vzal na procházku Vrchlabím s výkladem. Pořídil též fotografie (viz http://picasaweb.google.cz/evangelici/EOSSeniorTnSetkNVeVrchlabAliasPresbyterkaChlopin#).
Účastníkům byly také ukázány knihy z produkce tří křesťanských nakladatelství – Kalich, Mlýn a Vyšehrad.
účast: Napočítáno 33 účastníků. Kromě vrchlabských přijeli účastníci ze sborů v Letohradě, z Kláštera, z Černilova, Náchoda-Šonova, z Hradce Králové i ze Dvora Králové. Přítomni byli pouze 2 aktivní faráři seniorátu HK – místní bratr farář Petr Chlápek (který shromáždění ukončil modlitbou a požehnáním) a bývalý seniora Vojen Syrovátka. Přítomen byl i jeden emeritní farář, ze členů POVL tři. Přijeli i dva emeritní kazatelé z libereckého seniorátu.
zahájení: Slovem na text Zj 3,1-6 posloužila s. Hana Jüptnerová (obr. v rohu nahoře vpravo).
Sestra Landová nás ve svém výkladu uvedla do theorie co je kázání jak z pohledu theologického tak empirického, dále s různými perspektivami, ze kterých je možné vést posuzování kázání (theologické i rétorické). Nakonec o kritériích podle kterých je možné kázání posuzovat a o potřebě mluvit o kázáních s kazatelem, jak pro kazatele tak pro sbor.
Rozhovor o kázání procházel i celým programem. Sestra Landová nám jednak nabídla vytištěný přehled kriterií posuzování kázání, demonstrovala nám síly i slabiny kazatelského projevu na ukázkách ze současných i několika „historických“ ukázek kázání a průběžně nás vybízela k reakcím, které se postupně rozjížděly až v plynulý přechod do diskusí a rozhovorů, ve kterých jsme si vyměňovali zkušenosti – laici s posloucháním, přítomní kazatelé s přípravou kázání. Celkově došlo k plodné výměně zkušeností a pohledů, takže lze očekávat, že kazatelé budou připravovat kázání s větším porozuměním pro své posluchače, kteří si ze všeho nejvíce stěžovali na rétorické nedostatky svých kazatelů. Laici naopak budou lépe rozumět jejich poslání a poslouchat kázání s větším užitkem.
Celkově byl program hodnocen pozitivně jako přínosný, a to jak při rozhovorech tak i při vyhodnocení dotazníků, které byly účastníkům rozdány a kterých se vrátilo celkem 17 vyplněných. Během diskusí se ukázal zájem laiků o to, aby v kázáních našli křesťanský pohled na aktuální politické a společenské dění, k čemuž se přítomní kazatelé stavěli spíš opatrně.
V dotaznících si již tradičně stěžovali nejvíce na nedostatečnou propagaci akce, jeden se o ní dozvěděl jen čirou náhodou, a to i přesto, že sbory byly prostřednictvím svých kazatelů i administrátorů včas a podrobně informováni! I z dotazníků vyplývalo, že nástěnky a sborová ohlášení jsou nejdůležitějším, ale také nejzanedbávanějším zdrojem informací. Důvody, proč nejsou lidé ve sborech informováni, tedy stále zůstávají záhadou a bude třeba je i nadále rozkrývat a překonávat.
Účastníci byli upozorněni na další akce, které odbor chystá – setkání předčitatelů, učitelů nedělních škol a příští dvě Seniorátní setkání.
Vrchlabští připravili pro nás vynikající zázemí jak po stránce materiální tak i „nemateriální“.
Časem snad nabídneme i nahrávky jako obvykle.
Od: Poradní odbor pro vzdělávání laiků královéhradeckého seniorátu <>
Kdy: 28. 03. 2009 19:12
Předmět: Re: Zpráva o seniorátním setkání ve Vrchlabí 15. 11. 2008

Tak nahrávku nemáme, zato plný text ve formátech htm i pdf, za které sestře farářce děkujeme. Obojí i další materiály jsou ke stažení na stránkách poradního odboru.
Připomínáme, že náš odbor má novou webovou adresu: http://povl_hk.evangnet.cz/.