skutecne ani pismeno? zmenit jiste ne, ale opravdu mame v nasi soucasnosti podle vsech techto citatu jednat?
Za prvé:
Když u oltáře obětuji býka jako zápalnou oběť, vím, že je to libá vůně pro Hospodina (
Leviticus 1,9). Problémem jsou moji sousedé. Tvrdí, že je to nelibá vůně pro ně. Mám je odrovnat?
Za druhé:
Rád bych prodal svou dceru do otroctví, jak to dovoluje Druhá kniha Mojžíšova (
Exodus 21,7). Jakou přiměřenou cenu bych dnes podle Vašeho názoru měl za ni chtít?
Za třetí:
Vím, že se nesmím dotknout žádné ženy, je-li ve stavu menstruační nečistoty (
Leviticus 15,19-24). Problém je v tom, jak se to o ni dovědět. Zkoušel jsem se ptát, ale většina žen reaguje na dotaz podrážděně.
Za čtvrté:
Leviticus 24,44 ustanovuje, že mohu vlastnit otroky, muže i ženy, získám-li si je ze sousedních národů. Jeden přítel má za to, že se to vztahuje na Maďary, ale na Slováky ne. Proč nesmím vlastnit Slováky?
Za páté:
Mám souseda, který o sobotách vždycky pracuje.
Exodus 35,2 jasně stanoví, že musí zemřít. Znamená to pro mě morální závazek, abych ho vlastnoručně usmrtil?
Za šesté:
Jeden můj přítel si myslí, že i kyž pojídání všeho, co nemá ploutve a šupiny, jako mušlí a humrů (
Leviticus 11,10) je prezentováno jako hodné opovržení, je to ohavnost menší než homosexualita. Mně se to ale tak nejeví. Můžete mi to nějak víc objasnit?
Za sedmé:
Leviticus 21,20 praví, že se nesmím přiblížit k hospodinovu oltáři, jsou-li mé oči stiženy nějakou nemocí. Přiznávám, že nosím brýle na čtení. Musí můj zrak být dokonalý, anebo se na tohle dá použít nějaká obezlička?
Za osmé:
Většina mých mužských přátel si dává stříhat vlasy i přistřihovat vousy, přestože to
Leviticus 19,27 jednoznačně zakazuje. Jakou smrtí mají sejit?
Za deváté:
Podle Leviticu 11,6-8 vím, že dotknu-li se kůže mrtvého vepře, budu nečistý. Smím doufám hrát kopanou míčem z vepřovice, když si navléknu rukavice?
Za desáté:
Strýc má statek. Proviňuje se proti Leviticu 19,19, protože osívá totéž pole dvojím druhem semene. Navíc nosí jeho žena šaty utkané z dvojího druhu vláken (bavlna + polyester). On nadto často zlořečí a rouhá se. Je opravdu zapotřebí té námahy se svoláním cele vesnice, abychom je ukamenovali (viz
Leviticus 24,10-16)? Nestačí, když je formou drobného rodinneho obřadu upálíme, jako se to dělá s těmi, kdo se vyspí s tchyní (
Leviticus 20,14)?