Situace v českých hospodách jistě není optimální, ale je třeba si přiznat, že existují podniky, které mají vyhrazeny nekuřácká oddělení. Nekuřákům nic nebrání tyto podniky navštěvovat a nevystavovat se tak zdravotním rizikům.
Zprávy z Irska a Itálie jsou pravdivé, ale tamní situace je diametrálně odlišná od naší. Zákon zakazující kouření v hospodách a restauracích je součástí jejich legislativy, naší nikoliv. Moje zkušenost z několikaleté práce za barem je taková, že kuřáci jsou v míře nikoliv zanedbatelné podstatně většími konzumenty alkoholu, resp. kávy než nekuřáci a jsou tedy z obchodního hlediska do značné míry "zajímavějšími" zákazníky. Argument s čichači toluenu je přinejmenším irelevantní, protože inhalace toluenu patří v našem státě mezi praktiky postavené mimo zákon. Kouření nikoliv.
Nekuřáci všeho světa dohodněte se s kuřáky na rozumném způsobu koexistence, dokud my kuřáci nevymřeme!!! ;-)