Milí přátelé,
posílám Vám odkaz na text prof. Hellera, na který jsem si dovolil odkázat v prezentačním článku SEM Přátelé Herlíkovic. Včera jsem se procházel po herlíkovických loukách a kosou na ruční pohon kosil trávu kolem Kunzárny. Byl jsem tam sám a užíval jsem si ticha hor :-)
Nejdříve se spolu zamyslíme nad posláním člověka, který měl být od počátku podle Božího rozhodnutí pastýřem stvoření a měl rázem svého jednání, svého „pasení“, tomuto jinak neoslovitelnému stvoření dosvědčovat Boží lásku. Ale člověk své poslání pastýře zradil a stále znovu zrazuje. Z pastýře se stává lovcem, rozsévajícím smrt a žijícím na účet druhých. A tak stvoření, zbavené tím výhledu k Boží lásce, kterou mu měl člověk zpodobňovat, lká pod příkrovem marnosti, jsouc loveckou svévolí člověka odsuzováno k nesmyslné smrti. To je závažný úkol pro současnou teologii, zamyslit se nad tím, co se vlastně děje s celým stvořením, když do něho člověk, změněný z pastýře v lovce, nevnáší řád lásky a tím stíní výhled k láskyplnému Stvořiteli.