Milá Anno, musím s Vámi nesouhlasit. Pokud je rozumět obsahu, přešel bych úroveň písemného sdělení. Já jsem v těch řádkách podstatné duchovní sdělení viděl. Někdy je to spíše o tom otevřít své srdce a naslouchat. Vaše písmo je sice o něco lepší, ale z lidského hlediska? " Má nevalnou hodnotu. Pokud chcete oponovat, prosím, dovzdělejte se." To se může vracet jako bumerang. Nesmyslela jste to doufám jako zákaz?
„Blahoslavení chudí." To je možné číst dvojím způsobem. Předně takto: „Blahoslavení chudí", to znamená pokorní, kteří se mají za chudé; opravdu chudí jsou totiž ti, kteří se pokládají za chudé nejen ve věcech vnějších, nýbrž i vnitřních.
Žalm 39,18: „Já pak jsem žebrák a chudák"[1] je proti slovům Apokalypsy 3,17: „Pravíš: ‚Jsem bohatý, ano, zbohatnul jsem a ničeho nepotřebuji‘, a nevíš, že jsi ubohý a bídný a chudý a slepý a nahý". Proto slovo duchem [lat. spiritu][2] je možné číst trojím způsobem: Duch [lat. spiritus] se totiž někdy nazývá pýcha člověka:
Izajáš 2,22: „Proto upusťte od člověka, který nemá než život [lat. spiritus, což lze překládat i jako „dech"; pozn. RTh] v chřípí, neboť jakou má cenu?";
Izajáš 25,4: „Dech [lat. spiritus] pyšných je jako vichr, který se opírá do zdi". A pýcha se nazývá duchem [lat. spiritus, což lze překládat i jako „vzduch"; pozn. RTh] proto, že jako se měchy dmou vzduchem, tak se pýchou dmou lidé:
Koloským 2,18: „Nadýmá se smyslností svého těla."
Hezký den.